Valitse sivu

silta hammasTrauma, joka kohdistuu kasvoihin tai hampaisiin voi johtua auto-onnettomuudesta, putoamisesta ja vahinkoa voi tulla myös useista urheilulajeista, kuten jalkapallosta, jääkiekosta, lentopallosta, koripallosta ja baseballista. Potilaita, jotka kärsivät merkittävästä pään, kaulan tai kasvojen alueen traumasta, tulisi arvioida ja hoitaa sairaalan ensiavussa. Tällainen trauma voi sisältää nenän tai korvien verenvuotoa, aivotärähdyksen, huimausta, muistin pätkimistä, disorientaatiota, vaikeaa päänsärkyä, korvasärkyä tai kallon ja / tai leukojen rikkoutumista (murtumista). Useimmilla sairaaloilla on henkilökunnassa hätäkirurgi, jotka voivat hoitaa leuan ylä- tai alaosan murtumia ja suorittaa hätähammaspoistoa (hammaslääkäreitä) ja tehdä hammaskaaren jälleenrakennusta.

Ensiapuna kylmää

Kulumat hampaissa ja erilaisten esineiden, kuten lyijykynien, jääpalojen, pähkinöiden ja kovan karkin aiheuttama pureskelu voi myös johtaa hampaiden murtumisiin. Hampaiden vammoja, joihin ei liity pään tai kaulan traumaa, voidaan arvioida ja käsitellä hammaslääkärissä. Tällaisia ​​hampaiden vammoja ovat rikkinäiset hampaat (murtuneet hampaat), hampaiden tippuminen kokonaan ulos suusta tai hampaat, jotka ovat liikkuneet odottamattomien ulkoisten voimien vuoksi. Kylmät pakkaukset tai jääpalat, jotka on sijoitettu suuhun loukkaantuneiden hampaiden tai poskien tai huulten ulkopuolelle, voivat vähentää kipua ja turvotusta ennen kuin potilas saapuu hammaslääkärille.

Hampaiden murtumat voivat vaihdella vähäisistä (johon liittyy hampaiden kerrosten halkeilu, nimeltään emali ja dentini) vaikeisiin (joihin liittyy hampaan ja / tai juuren pystysuuntaisia, lävistäviä tai vaakasuoria murtumia). Emali ja dentini ovat hampaan kaksi ulompaa suojakerrosta. Emali on hampaan uloin kerros eli sen valkoista kovaa pintaa. Dentini on keltainen kerros, joka sijaitsee juuri emalin alla. Emali ja dentini molemmat suojaavat sisäistä eläviä hammaskudoksia, joita kutsutaan massaksi. Sitä hammasosan osaa, joka näkyy suussa, kutsutaan kruunuksi ja se on vain osa koko hammasrakennetta. Loput hammasosasta on luuta ja sitä kutsutaan juureksi. Suussa tehdään erilaisia testejä sen määrittämiseksi, onko hampaiden murtumaa tapahtunut. Joissakin tapauksissa hammasröntgensäteet voivat auttaa määrittämään, paikallistamaan ja mittaamaan hampaiden murtumien laajuutta.

Joskus voi selvitä säikähdyksellä

Vaikea murtuma on se, joka vaurioittaa sekä hammas- ja juurikudosta, ja sitä on hoidettava viipymättä. Vakavat murtumat saattavat aiheuttaa hampaan siirtymisen ja löystymisen. Jotta löysä hammas ei pääse putoamaan kokonaan, hammaslääkäri voi jakaa löysän hampaan kiinnittämällä sen vierekkäisiin hampaisiin, jotta se stabiloituu, kun taustalla oleva luu ja ikenet paranevat. Hammasta arvioidaan uudelleen kahden tai neljän viikon aikana sen selvittämiseksi, tarvitaanko juurihoitoa. Jos hammas näyttää toipuneen ja pysyy vakaana suussa, sen hoidoksi voi riittää täyte tai kruunu. Muutoin silta hammas voi tulla kyseeseen. Hampaat voivat silti tarvita säännöllistä seurantaa ajan kuluessa (kuukausista vuosiin), jotta voidaan määrittää, tarvitaanko lisäkäsittelyä. Voit käyttää myös tarjoamamme väliaikaista hammasmateriaalia tällä välin.