Valitse sivu

hampaan korjaus itseHampaat on tärkeä pitää hyvässä kunnossa, jotta ne säilyvät toimintakunnossa koko ihmiselämän ajan. Hampaista huolta pitäminen on helppoa ja yksinkertaista.

Muista säännölliset hammaslääkärikäynnit

Ensinnäkin sinun tärkeää muista pestä hampaat joka päivä sekä aamulla että illalla. Hampaiden peseminen sähköhammasharjalla on tehokkaampaa kuin tavallisella hammasharjalla. Jos et ole vielä testannut sähköhammasharjan käyttöä, sinun kannattaa ehdottomasti kokeilla sitä. Eron huomaa nimittäin suussa selvästi. Sähköhammasharjojen hinnat ovat viime vuosina myös laskeneet paljon ja parhaimmillaan tarjouksessa sellaisen voi ostaa itselleen muutamalla kymmenellä eurolla. Sähköhammasharja kestää useita vuosia käyttöä, kunnes sen akku alkaa tyhjentyä entistä nopeammin. Sähköhammasharjojen päät ovat valitettavan kalliita, joten niiden hinta tulee huomioida myös tässä hammashoidon budjetissa. Tavallisen hammasharjan saa yleensä muutamalla eurolla, mutta sähköhammasharjan vaihtoharjaspää maksaa merkistä riippuen noin viisi euroa kappale.

Hammasharjan lisäksi kannattaa valita tehokas hammastahna, jossa on tarpeeksi fluoria, joka suojaa hammasta. Myös muihin hammastahnan ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota. Hammastahnoja on myös olemassa eri makuisia ja koostumuksia. Esimerkiksi rakeisten hammastahnojen luvataan irrottavan plakkia tehokkaasti ja lisäksi on olemassa myös valkaisevia hammastahnoja. Hammastahna tosin ei pysty juurikaan valkaisemaan hammasluuta ja usein nämä valkaisevat tahnat perustuvat vain optiseen illuusioon eli siihen, että ne ovat sinisen värisiä. Kevyt sinivärinen kerros hampaiden pinnassa voi näyttää ne vaaleampina. Mutta jos hampaita haluaa oikeasti vaalentaa, siihen tarvitaan valkaisuaineita, joita ei tavallisissa kaupoissa edes myydä.

Hampaan korjaus itse

Hammastahnan lisäksi kannattaa käyttää hammaslankaa. Sen avulla saa hyvin puhdistettua koko hampaan ympäri. Hammaslanka viedään aivan hampaan ikeneen ylös, jolloin sinne kertynyt plakkii bakteerit ja mahdolliset ruoan tähteet irtoavat hammaslangan avulla. Hammaslangassa on myös  usein ksylitolia tai jotain muuta ainetta, joka entisestää tehostaa tätä puhdistamista. Näin saat helposti pidettyä hampaidesi ikenet hyvässä kunnossa. Et enää kärsi vertavuotavista ikenistä ja mahdollisista ientulehduksista. Ientulehduksen huomaa esimerkiksi siitä, että hampaiden harjauksen jälkeen huomaa, että ikenistä vuotaa verta. Ientulehdus voi pahimmassa tapauksessa löysyttää hampaiden juuria ja ikeniä niin, että koko hammas voi lopulta irrota. Tämän vuoksi on ehdottoman tärkeää käyttää hammaslankaa.

Hampaan korjaus itse kannattaa vain hätätapauksissa. Hammaslääkäriä kannattaa käyttää aina akuuteissa tilanteissa, esimerkiksi jos hammasta särkee tai se on vaurioitunut. Viivyttely tällaisissa tilanteissa vain pahentaa asiaa. Jos kyseessä ei ole akuutti tila, vaan sinulta on esimerkiksi jo pitkään puuttunut hammas ja haluat sen tilalle jotain, voit tilata itse muotoiltavan hampaan. Paketissa on massaa, josta voi muotoilla itse itselleen hampaan ja kiinnittää sen painamalla se viereisiin hampaisiin kiinni. Tämä on tilapäinen ja halpa ratkaisu puuttuvaan hampaaseen.