Valitse sivu

tekohampaat netistäJoka vuosi miljoonat ihmiset menettävät hampaansa onnettomuuden vuoksi. Erityisesti monet urheilulajit ovat vaarallisia. Monet urheilijat kantavat lajissaan tulleita arpia ylpeinä, mutta näin ei kuitenkaan ole hammasvammojen osalta. Onneksi nykyaikainen hammaslääketiede voi nyt korjata lähes kaikki hammastapaturmien aiheuttaman vammat, jotka ovat tulleet urheilun aikana. Tärkeä keino ennalta ehkäistä mahdollisia hammasvammoja on aina käyttää hammassuojia. Vaikka ne saattavat olla epämukavat suussa, ne suojaavat omia hampaita kolhuilta, iskuilta ja muilta mahdollisesti vaarallisilta osumilta. Jos et urheilija, voit suojata hampaitasi mahdollisilta vammoilta välttämästä syömästä kovia karkkeja ja muita kovia ruokia.

Murtunut hammas ei välttämättä särje

Särkyneellä tai murtuneella hampaalla voi olla voimakkaasti vaihteleva vakavuusaste. Murtumia tapahtuu useimmiten urheilun aikana, kun pelaaja saa äkkiä iskuja kasvoille. Arvioiden mukaan pelaajat, jotka eivät käytä hammassuojia, ovat 60 kertaa todennäköisemmin vaarassa vahingoittaa hampaitaan tällä tavalla kilpailun aikana, ja tällainen hampaiden loukkaantuminen voi aiheuttaa erilaisia pitkäaikaisia ongelmia.

Hampaassa, jossa on pitkittäisiä halkeamia, eivät välttämättä ole suuri riskisiä. Jos kyseessä on vain viivat emalissa, ne eivät aiheuta isoja ongelmia hampaan toiminnalle. Jos hammas on säröillä, ja siihen liittyy halkeamia tai yksi halkeama, se voi alkaa hampaan kruunusta ja ulottua alas asti juuren. Tällöin kyseessä on vakavampi vamma. Oireita, joita saatat kokea, jos hampaasi on murtunut ovat seuraavat. Tunnet terävää kipua, kun puret hampaalla, mutta kipu häipyy jälkeenpäin.  Hampaan kipu, joka tulee ja menee, mutta ei ole jatkuvasti läsnä. Kipu syömisen ja juomisen aikana, varsinkin kun käytät kuumia tai kylmiä ruokia. Menetät osasta hampaasta ulomman emalikuoren, joka päästää esiin denttiinin ja joskus jopa juuret. On myös mahdollista, ettet kokenut kipua ollenkaan, ja koska särkynyt hammas ei ole aina näkyvissä paljaalla silmällä, saatat saada tietoa asiasta vain seuraavan hammaslääkärintarkastuksen aikana.

Hammastapaturma urheilussa ei ole aina rajoitettu hampaan kruunuun. On mahdollista, että isku väärälle kulmalle voi murtaa hampaan juuren. Näin tapahtuu, kun juuressa alkava halkeilu kulkee hampaan pureskelupinnan suuntaan. Koska murtumat ovat usein näkymättömiä, saatat tietää ongelmasta vasta, kun infektio kehittyy. Tämän tyyppisen hampaiden vamman vakavuus riippuu murtuman sijainnista juuressa. Mitä nopeammin potilas, jolla on juurimurtuma, saa juurikanavahoitoa eli juurihoitoa hammaslääkärissä infektioiden ehkäisemiseksi, sitä harvemmin he kokevat nekroosia, joka johtaa hampaiden menetykseen ja puuttuvaan hampaaseen.

Jos sinulta puuttuu hammas, voit hankki tekohampaat netistä. Myymme hammasmateriaalia, josta voit itse muotoilla suuhusi sopivan hampaan, esimerkiksi puuttuvan etuhampaan tilalle. Painat sen vain kiinni viereisiin hampaisiin ja väliaikaisen ratkaisun ongelmaan, siihen asti kunnes saat itsellesi kiinteän tekohampaan hammaslääkärissä asennettua.