Valitse sivu

väliaikainen paikka apteekkiVäliaikainen paikka apteekki on suosittu tapa etsiä väliaikaisia paikkamateriaaleja hampaan paikkaamiseen. Mutta jos sinulta puuttuu jo koko hammas, ei hätää, voit silti tehdä itsellesi uuden hampaan täysin itse kotona. Tämä ei vaadi mitään erityistaitoja tai hammaslääkärin tutkintoa, vaan pystyt tekemään itsellesi uuden hampaan antamiemme ohjeiden avulla.

Tee hammas itse

Hammaspakkauksessa tulee hammasainetta, joka riittää ainakin viiden hampaan muotoiluun. Voit siis vaikkapa harjoitella muutaman hampaan muotoilua, jos ensimmäisestä versiosta ei tule hyvä. Hampaan voi myös sävyttää pakkauksen ohjeiden avulla vastaamaan sinun omien hampaittesi sävyä. Hammas kiinnitetään painamalla se tiukasti kiinni puuttuvan hampaan viereisiin hampaisiin. Tätä hammasmateriaalia voi käyttää korvaamaan puuttuvaa hammasta niin edessä, kulmahampaissa kuin pienissä poskihampaissakin. Aivan takasyömähampaisiin sitä ei suositella, eikä siitä siellä mitään hyötyä olisikaan, sillä tällä hampaalla ei voi syödä, jottei se irtoa. Myöskin nukkumista tämän hampaan kanssa ei kannata harjoittaa, jottei se vaan yön aikana irtoa. Väliaikainen hammas sopii parhaiten tilanteisiin, joissa tarvitset valloittavan hymyn, muttet ole vielä ehtinyt käydä hammaslääkärillä asennuttamasta pysyvää hammasta puuttuvan hampaan tilalle. Esimerkiksi juhlat tai erilaiset julkiset tilaisuudet voivat olla sellaisia, joissa ei mielellään esiinny ilman hammasta, etenkin jos se puuttuu erittäin keskeiseltä paikalta suusta. Tähän on onneksi olemassa edullinen ratkaisu, nimittäin väliaikainen hammas. Tämä pikaratkaisu toimitetaan sinulle postitse kotiin erittäin nopeasti. Noin kolmen päivän sisällä saat paketin, jossa on kaikki tarpeellinen uuden hampaan tekemiseen.

Omien hampaiden hoitaminen

Hampaiden hoitaminen on erittäin tärkeää ja myös silloin, kun käytät väliaikaista hammasta. Hampaat tulee puhdistaa huolellisesti kaksi kertaa päivässä aamulla ja illalla hammasharjalla. Parhaimman puhdistustehon antavat sähköhammasharjat, joten jos sinulla ei vielä ole itselläsi sähköhammasharjaa, kannattaa se ehdottomasti hankkia. Sähköhammasharjoja on usein myös tarjouksessa, joten sen ostaminen ei loppujen lopuksi ole suuri investointi. Parhaimmillaan se maksaa tulevaisuudessa itsensä takaisin, koska sinun ei tarvitse paikkauttaa hampaitasi enää niin usein jos ollenkaan hammaslääkärissä. Hampaiden harjauksen lisäksi on tärkeää käyttää hammaslankaa, sillä se estää hampaiden ikenien tulehduksia. Pahimmillaan ikenen hoitamaton tulehdus saa aikaan hampaan heilumisen ja lopulta irtoamisen. Alkavan ientulehduksen tunnistaa siitä, hampaiden ikenistä valuu verta esimerkiksi hampaita harjattaessa. Alkavaan ientulehdukseen auttaa aktiivinen hampaiden lankaaminen esimerkiksi jokaisen ruokailun jälkeen. Ikenet parantuvat normaaleiksi melko nopeasti, jos niitä vain puhdistaa huolellisesti ja säännöllisesti. Hammaslankoja on erilaatuisia ja leveyksisiä, jos sinulla on erittäin ahtaat hammasvälit, voit silti löytää sopivan hammaslangan kaupan valikoimista, sinun täytyy vain kokeilla useita eri vaihtoehtoja. Myös hammastahnoissa on paljon valinnanvaraa. Lapsille on yleensä omia hammastahnoja, joissa on matalampi fluoripitoisuus kuin aikuisten hammastahnoissa. Tahnojen lisäksi kannattaa syödä aterioiden jälkeen purukumia, joka pitää hampaat kunnossa.